MatildaTh

Varför blir hen så upprörd?

Publicerad 2013-03-03 00:24:00 i Allmänt

Varför används hen?
1. För att kunna sudda bort våra traditionella könsroller och för att få bort synen på mannen som normen i samhället, så behövs hen.

2. Det är ett pronomen för personer som varken ser sig som man eller kvinna. Att använda ordet om personer som föredrar det, är att visa respekt.

3. Det förenklar den obekväma frasen " hon eller han" när man pratar om folk man inte vet könet på eller när könet är irrelevant.

4. Hen ska inte användas för att "sudda bort" någons kön, (hur det ens är möjligt) utan som ett komplement.

5. Vill man inte använda det enligt de fyra ovanstående punkterna, då kan man alltid använda det till att jävlas med folk som är allt för fixerade att veta folks könsorgan.

 
 
Jämställdheten är en fråga som alltid är aktuell, hen är ett utmärkt könsneutralt pronomen som enklare kan få människor att sluta döma folk efter vad som ses som ”manligt” och ”kvinnligt”. Den stora starka och modiga prinsen som  räddar den försvarslösa, späda och vackra prinsessan är bara ett exempel. Varför är det alltid mannen som räddar kvinnan? Varför räddas inte någon av samma kön? Varför räddar inte kvinnan mannen?
 
För att få bort traditionella könsroller så behöver vi ett ord som hen. I vardagliga samtal när vi talar om personer vi inte vet könet på så är mannen alltid normen.
 
X "- Jag ska till läkaren idag och se vad han säger."
Y "- Hur gick det, vad sa han?"
X "- Det var en hon, hon sa att..."
 
X "- Vad sa polisen, tog han emot din anmälan?"
Y "-  Det var en hon, men ja det gjorde hon." 
X "- Vad bra att hon lyssnade på dig."
 
och något förenklat:
 
X "- Jag ska till läkaren idag och se vad hen säger."
Y "- Hur gick det, vad sa hen?"
X "- Hon sa att..."
 
X " Vad sa polisen, tog hen emot din anmälan?"
Y "- Ja det gjorde hon.
X " Vad bra att hon lyssnade på dig.
 
När jag har varit hos läkaren och läkaren är en specifik person så säger jag givetvis han sa, om det var just en man. Men när vi pratar om ospecifika personer eller om personer där könet är irrelevant, så är hen ett utmärkt ord. Det handlar inte om att "avköna" barnen.

 

Vidare slipper man dessutom att skriva han/hon alternativt säga han/hon när man inte vet vilket kön personen tillhör som man pratar om. Det blir smidigare att både skriva och läsa en text. Prova själv att byta ut hon/han, hon eller han till hen.

 

En person som föds med ospecificerat kön; ska man säga han/hon hela tiden om den personen? "- Ja men hallåååå, hur ofta händer det liksom!?" Statistiskt sett, inte särskilt ofta, men om en grupp människor är en minoritet ska de inte räknas då? Bara för att de inte är många så behöver vi inte visa dem respekt? 


 

Detta är inget nytt fenomen som PK-Sverige har hittat på, ni som tror det. 

  • Varken i finskan, ungerskan, filipinon (Filippinernas officiella språk) eller persiskan (för att ge bara några exempel) så har de inga könsbestämda pronomen. De vet faktiskt vilket kön de tillhör ändå! :)
 
  • I Australien finns det tre olika könstillhörigheter i passen.
 
  • I spanskan är alla verbändelser för tredje person könsneutrala.

 

 

Detta var bara några exempel.

 

 

 

 

Sluta vara så konservativa och inse att hen är ett briljant ord som bör accepteras och användas i det vardagliga svenska språket!

Kommentarer

Postat av: Mattias

Publicerad 2013-03-03 01:01:44

Bra älskling. Bra att du skriver om det och på ett sätt så alla kan förstå. Även dom som inte riktigt har förstått innebörden av hen. Puss

Postat av: Lillasyster

Publicerad 2013-03-03 08:39:01

Du vet ju vad jag tycker i den här frågan ;) men du skriver oerhört bra! Puss

Postat av: Mirjami

Publicerad 2013-03-03 10:30:50

I min värld är detta oerhört enkelt. Men eftersom det har blivit sådan kalabalik så verkar det som om vi inte alls har kommit särskilt långt i genusfrågan.
Rasfrågan är en annan sak som gör att jag skäms, vi i norden skall inte vara rasistiska (bland de minst rasistiska länder i världen) men ändå är vi så förbannat efter?

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Matilda

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela